top of page

Over mij

Mijn naam is Laura Beljaars en ik ben 25 jaar. Toen ik drie was, kreeg ik mijn eerste tic (snuffen met mijn

neus) en toen ik acht was, werden mijn motorische tics steeds erger, waardoor ik op mijn elfde de diagnose

Gilles de la Tourette heb gekregen van dr. van Woerkom. Dat was op 31 maart 2000. Jaren later zijn daar

(voor behandelingsredenen) nog de diagnoses 'lichte autistische trekken', ADD en een lichte vorm van OCD

bijgekomen.

 

Na mijn diagnose ben ik meteen met medicijnen begonnen. Eerst kreeg ik dipiperon en daarna risperdal.

Toen ook deze dosis erg hoog begon te worden, heb ik iets anders geprobeerd: gedragstherapie (Exposure en Response prevention bij Cara Verdellen van de HSK groep). Erg moeilijk en vooral zwaar, maar het resultaat was dat ik vanaf 11 december 2001 tot grofweg twee jaar en twee maanden later, geen tics heb gehad! Ik blijf dit altijd heel bijzonder vinden en ik vier mijn ‘ticverjaardag’ nog elk jaar.

 

In deze tijd begon ik ook met puberen en, zoals bij elk meisje, had ik vele onzekerheden. Doordat ik geen tics had, kwamen andere symptomen omhoog; dwanggedachten, hoofdpijn, inslaapproblemen, paniekaanvallen en langzaamaan ook een depressie.

Uiteindelijk is op 15 februari 2005 een depressie vastgesteld. Deze heeft vele dieptepunten gekend, maar uiteindelijk ben ik toch weer uit die put geklommen. Nog altijd ga ik af en toe door een dip, maar met de kracht en levenservaring die ik heb opgedaan de afgelopen jaren, en natuurlijk de mensen om mij heen, kan ik hier altijd toch weer uit komen.

 

Over het algemeen kan ik nu zeggen dat ik gelukkig ben en dat ik hard bezig ben mijn dromen waar te maken. Iets waar ik tijdens mijn depressie niet eens van dúrfde te dromen!

 

In april 2014 ben ik afgestudeerd aan de Pabo in Helmond. In de afgelopen jaren heb ik ook psychologie (HBO en universitair) en maatschappelijk werk gestudeerd, maar door mijn Tourette heb ik met deze opleidingen moeten stoppen.

Sinds oktober 2012 woon ik in mijn eigen apartement, samen met mijn kat Duplo. Ik heb heel veel lieve vrienden en vriendinnen, die echt super omgaan met mijn Tourette. Dit geldt overigens ook voor mijn ouders en zus. Mijn zus is in januari 2014 begonnen aan haar promotieonderzoek naar Tourette en aanraaktics in relatie tot de omgeving aan Cardiff University. Ik ben natuurlijk erg benieuwd wat eruit komt en ik ben erg blij dat ze dit onderzoek doet.

Ik doe graag vrijwilligerswerk voor Stichting Gilles de la Tourette. Ik ben kindercoördinator, weblogcoördinator, ik schrijf een weblog (zie 'blogs') en ik ben social media beheerder, wat betekent dat ik de berichten op Facebook en Twitter plaats en beheer.

Ook probeer ik zoveel mogelijk vrijwilligerswerk voor Edukans te doen, een stichting die opkomt voor onderwijs voor iedereen, wereldwijd. Hiervoor ben ik in de zomer van 2013 (twee weken) en het najaar van 2014 (drie maanden) naar Oeganda geweest en ik hoop nog veel mooie en nuttige reizen te kunnen maken.

 

Ik wens je veel plezier op mijn website! Mocht je vragen hebben, mail of tweet me dan!

bottom of page