Miss America

Eigenlijk wilde ik deze weblog gisteren schrijven, maar omdat ik vroeg naar bed wilde, is het daar niet meer van gekomen. Het is nu bijna tien over half 7, in de nacht van zaterdag op zondag. En ik ben klaarwakker. Ik zal uitleggen waarom.

Enkele maanden geleden kwam ik erachter dat Miss Iowa Tourette heeft. Ze was toen net verkozen en begon met haar voorbereidingen voor Miss America.

Wat je moet weten over Miss America, is dat het niet een typische missverkiezing is, het is een ‘scholarship program’, jonge vrouwen kunnen geld verdienen om te studeren. Dit betekent ook dat Miss America (en dus ook Miss Iowa) niet alleen maar mooi moet zijn. Ze moet slim zijn, ze moet echt iets te zeggen hebben, ze moet zelfvertrouwen hebben, ze moet lief en aardig zijn, ze moet getalenteerd zijn voor het talent onderdeel van de competitie en ze moet vooral ook ‘echt’ zijn, ze moet haarzelf zijn. Miss America deelneemsters worden later vaak advocaten en dokters. Buiten al die kwaliteiten moet ze een ‘platform’ hebben, een goed doel wat ze zelf heeft opgezet en waar ze zich helemaal voor inzet. In het geval van Mariah, Miss Iowa, was dat natuurlijk geen moeilijke keuze; haar platform is ‘Tourette syndrome: The Involuntary Companion Syndrome’. En nee, dat is geen toeval, dat dat laatste ‘tics’ spelt.

Het afgelopen half jaar heeft ze heel Iowa doorgereisd om op scholen en op nog veel meer plaatsen te vertellen over Tourette. En tegelijkertijd heeft ze zich voorbereid op vannacht: de Miss America verkiezing. Als ze dit zou winnen, zou ze heel Amerika rondreizen om o.a. over Tourette te vertellen.

De afgelopen twee weken was ze al in Las Vegas voor alle evenementen die leidden richting de uiteindelijke verkiezingsavond. Zo heeft ze op het podium gestaan in bikini en avondjurk, ze heeft haar geweldige tapdanstalent laten zien en ze heeft live op het podium een moeilijke vraag moeten beantwoorden. Daarnaast heeft ze tien minuten gekregen om aan de jury te bewijzen waarom zij Miss America zou moeten zijn d.m.v. een interview. Tien minuten! Dat moet dus wel heel goed gaan, want het interview telt super zwaar mee.

De afgelopen zes maanden (met de nadruk op de afgelopen twee weken) heeft ze dus kei hard gewerkt om dit alles voor elkaar te krijgen. En daarbij moest ze er ook nog eens continu prachtig uitzien! Iets waarvoor ze wat mij betreft ook met vlag en wimpel is geslaagd.

Over twitter heb ik zo af en toe wat contact met haar gehad en, ik beloof je, het is een geweldige jonge vrouw, aardig, lief en al die andere dingen nog meer.

Vannacht was het dan zover: de finaleavond van de Miss America verkiezing. Eerst kwam de people’s choice, dit was Miss Montana, een meisje met autisme! Daarna noemden ze de rest van de top 15. Toen de eerste veertien genoemd waren was ik er eigenlijk al van overtuigd dat het hier zou eindigen. Iets wat ook prima was geweest, ze was daar, dat was wat telde. Maar! Zij was de nummer 15 die genoemd werd! Ze was dus toch door! Toen kwam de bikini-ronde, waarin ze derde werd, waardoor ze doorging naar de top 12. In avondjurk werd ze gedeeld vierde, waardoor ze verder ging naar de talentronde. En echt, wow! Dat was super goed! Ik weet niets van tapdansen, maar dit was echt top! En jawel, ze ging weer door: top 5!! Ze kreeg een vraag, live op het podium, voor miljoenen mensen te zien. Ze beantwoordde de vraag goed, haar boodschap was duidelijk.

Uiteindelijk is ze 4th runner up geworden: vijfde. Echt, super goed!

Ik ben zo trots op haar! Ze heeft het zo geweldig gedaan. Voor haar, maar stiekem ook wel een beetje voor mij, een droom die uitkwam. Helaas heeft ze niet gewonnen, maar dat is niet erg. Ze zal voor de rest van haar leven kunnen blijven zeggen dat ze in de top 5 van Miss America heeft gestaan.

En misschien nog wel belangrijker:

Als er ooit een kind is dat aan je vraagt of er een goede toekomst is voor iemand met Tourette, zeg dan dit: “Ja, die is er zeker, want ook als je Tourette hebt, kun je slim, lief, aardig, getalenteerd en jezelf zijn, en zelfvertrouwen hebben. Je kunt geven om anderen en hen helpen om zelf beter te worden, je kunt vrijwilligerswerk doen en zo van de moeilijkheden in jouw leven jouw boodschap maken. En je kunt mooi zijn, met of zonder tics. En al deze dingen kunnen zo sterk zijn dat je zelfs in de top 5 van Miss America kunt komen.”

Dankjewel, Mariah, ik ben zo trots op je. Je bent een geweldig voorbeeld voor iedereen met Tourette. Door jou worden we er weer aan herinnerd dat het echt kan. Alles kan. Ook met Tourette.

Liefs, Laura


Recent Posts